Hokejový dirigent

Zdeněk Žurman

Hokejový dirigent

139 Kč


Skladem
Stav: antikvariát (dobrý stav)
Typ: kniha
Další údaje: Vydalo: Naše vojsko. Rok vydání: 1988. 141 stran.
Starší trenér Dukly Jihlava a trenér národního mužstva plukovník Stanislav Neveselý strávil u ledové plochy značnou část svého dosavadního života, stejně tak ve vojenské uniformě. Stejnokroj oblékl již v patnácti letech na vojenském gymnáziu Jana Žižky. Absolvoval ženijní učiliště, kde hokejisté přes den stavěli mosty, učili se ovládat složitou techniku a po večerech postupovali z jedné hokejové soutěže do druhé.
Potom byl posluchačem pražského Institutu tělesné výchovy a sportu, kde pronikal do tajů tělocvikářského řemesla a oblékal dres prvoligové Sparty. V létě čtyřiašedesátého roku se objevil coby promovaný pedagog v Jihlavě a jako aktivní hráč byl u toho, když se v sedmašedesátém roce poprvé stěhoval hokejový titul mistra ČSSR na Vysočinu. U dalších pak už asistoval jako trenér... Střídačku hokejových vojáků z Jihlavy si už těžko představíme bez impulsivního Neveselého. Kam přijde, tam je ho plno. V hokejových kuloárech je dostatečně znám svým fanatismem v nejlepším smyslu slova a oddanosti k práci, kterou má tolik rád. V čtyřiasedmdesátém roce byl povolán na střídačku reprezentační třiadvacítky, tehdy zálohy A mužstva ČSSR, a o šest let později přizván ke kormidlu národního týmu.

Vedle mistrovských titulů Dukly, mezinárodních úspěchů a medailí ze světových šampionátů a olympiády patří k zásluhám Stanislava Neveselého především to, že Dukla tréninkovou dřinou a vojenskou kázní vychovala československému hokeji stovky hráčů rozdílných povahových vlastností, s odlišným stylem hry i nadáním.

Takových trenérů, jako je Stanislav Neveselý, moc nemáme. Neustále hloubá ve světě hokejové vědy, zdoben nesmírnou poctivostí a svědomitostí. Jeho práce vtiskla generacím sportovců v červenožlutých dresech osobitý punc. Všechno ohlédnutí za životními osudy a prací Stanislava Neveselého jsou vlastně myšlenkovou platformou pro osobní vyznání a zdůvodnění jeho dosavadních důležitých kroků.