10 tisíc mil Kanadou

Karel Bureš, Josef Davídek

10 tisíc mil Kanadou

Reportáže z cesty československého olympijského mu

89 Kč


Skladem
Stav: antikvariát (horší stav)
Typ: kniha
Další údaje: Vydalo Sportovní a turistické nakladatelství. Rok vydání: 1964.
Nalétali a najezdili jsme po Kanadě od 14. prosince do 7. ledna na 10 000 mil, navštívili desítky měst pěti kanadských provincií. Viděli jsme nejkrásnější kraje Kanady. Mluvili jsme se stovkami lidí nejrůznějšího původu, kteří tvoří "kanadský národ"...
Sta čtenářů z tisíce začíná číst noviny od zadní stránky. V době velkých sportovních událostí je jich většina. Vlna zájmu o výsledky našich sportovních reprezentantů v mezinárodních soutěžích se nejvýše zvedá v dobách světových šampionátů v ledním hokeji.

Opakuje se to každou zimu. V roce, kdy je hokejové mistrovství současně olympijským turnajem, dosahuje vzrušení kritického bodu. Zasahuje víceméně každého z nás a "sportovním fandovstvím", jako společenským jevem, se zabývají kulturně politické časopisy. Se snahou zhodnotit je, uvést na správnou míru, postihnout jeho podstatu. Hokejový turnaj zimních olympijských her v Innsbrucku vzrušil letos naši veřejnost více než kdy předtím. K zdvojnásobení zájmu o výsledky hokejových reprezentantů pomohl zájezd československého mužstva do Kanady, který předcházel olympijským hrám. Byla to nejdelší cesta světem, jakou kdy naši hokejisté podnikli. Zavedla je do krajů, o kterých málo víme a zanechala v nich dojmy, které nevymizí. Z těchto dojmů vznikla tato knížka. Nemá obnovovat referáty ze zápasů, popisovat vítězství a porážky. Hokejista a sportovní novinář naší společnosti nemůže vidět jen led, kotouč a hokejovou branku, všímat si jen toho, co se děje mezi zdmi sportovních hal. Nalétali a najezdili jsme po Kanadě od 14. prosince do 7. ledna na 10 000 mil, navštívili desítky měst pěti kanadských provincií. Viděli jsme nejkrásnější kraje Kanady. Mluvili jsme se stovkami lidí nejrůznějšího původu, kteří tvoří "kanadský národ". Nechceme tvrdit, že jsme poznali Kanadu. Cesta byla příliš rychlá, zastávky jen letmé a pro hokej nezbylo mnoho času na jiné věci. Poznámky v novinářských blocích, které vyplňují místa mezi stránkami hokejových referátů, jsou jen útržky rozhovorů, pohledů a objevů. Referáty otiskl denní tisk. "Nehokejové črty" jsme přepsali do této knížky reportáží. Soudruzi z redakce STN nás přesvědčili, že stojí za to, aby si je lidé přečetli.